Zadanie publiczne realizowane przez Stowarzyszenie Uniwersytet Ludowy jest współfinansowane ze środków Gminy Miasto Częstochowa

Spotkanie na temat kooperatywności żywieniowej 07.09.2019

Ostatnie spotkanie z projektu W kooperatywie po zdrowie odbyło się w sobotę. Liderki z grupy wprowadzającej nowe osoby do kooperatywy kolejny raz miały szanse się wykazać oratorsko. opowiadały o tym jakie wartości przyświecają naszym działaniom i skąd pozyskujemy nasze zdrowe pożywienie.

Warsztaty - zioła w służbie zdrowiu

Uczestnicy warsztatów zaznajomili się bliżej z właściwościami kilku ziół: aksamitki, nawłoci i innych. Dowiedzieli się jakie zasady obowiązują podczas przygotowywania maceratów, naparów, odwarów, uczestniczyli w przygotowaniu naparu z krwawnika. Wokół krążyły zapachy suszów i octów ziołowych oraz nalewek. Roślinki powędrowały do domów, w których poddane zostaną fachowej obróbce. Jeszcze czas by ususzyć krwawnik, poddać liście nawłoci fermentacji aby otrzymać herbatkę, zdobyć kwiaty aksamitki, by suszone użyć do barwienia potraw, czy własnoręcznie zrobić nalewkę z dziurawca na jesienne pochmurne nastroje.

Podczas warsztatów uczestnicy zapoznali się z podstawowymi zasadami uprawy i wymaganiami roślin ozdobnych i użytkowych. Każdy uczestnik opuścił warsztaty z rośliną posadzoną samodzielnie w recyklingowej doniczce.

Aby przypomnieć sobie wiedzę z warsztatów zajrzyj TU

Warsztaty:

ekologiczne rozwiązania w domu

Z wylosowanych receptur, uczestniczki ochoczo wykonały zdrowe środki do sprzątania, zmywania, czyszczenia i innych uwielbianych przez wszystkich prac domowych.

Receptury dostępne są w tu

foto Beata Juszczyk

Cykl spotkań

Wspólne II śniadanie

Zapraszamy na śniadanie przygotowane z produktów dostępnych lokalnie i wytworzonych w sposób przyjazny naturze. Przy wspólnym posiłku lepiej się poznamy, będziemy mogli wymieniać się przepisami kulinarnymi i wiedzą o prozdrowotnych właściwościach żywności.


foto Wioletta Olejarczyk

Cykl spotkań Kawka z Rolnikiem

W ramach projektu W kooperatywie po zdrowie mamy przyjemność zaprosić wszystkich mieszkańców Częstochowy i okolic na “Kawkę z Rolnikiem”.

Podczas spotkania dowiesz się:

jak dziś wygląda gospodarstwo ekologiczne,

czy możliwe jest jeszcze uprawianie ziemi w sposób przyjazny dla środowiska,

jakie metody stosują rolnicy w swoich gospodarstwach,

co uprawiają

i dlaczego;

Mogą być to historie osobiste, wzruszające, z dużą dawką ciekawostek, bo tacy są właśnie nasi rolnicy w Kooperatywie :)


Spotkanie na temat kooperatywności żywieniowej - 6 lipca

Na spotkaniu obszerne informacje o tym jak działa kooperatywa - w oparciu o wartości jakie jej przyświecają: zdrowe pożywienie, współpraca, sprawiedliwy handel i skąd pozyskujemy nasze produkty.

Przed spotkaniem, od godziny 9:00, możliwość zrobienia zakupów i poznania innych kooperatowiczów!

Spotkania wprowadzające nowe osoby do kooperatywy w każdą pierwszą sobotę miesiąca od 10:00-11:00