W styczniu rozpoczęły się szkolenia dla przedstawicieli naszej Kooperatywy. Głównymi celami szkoleń są: wsparcie funkcjonowania i rozwoju kooperatywy, nabycie nowych umiejętności i wiedzy potrzebnej do działania w JKS, wypracowanie nowych formuł potrzebnych w przyszłości. Tematy szkoleń obejmują zagadnienia związane z kooperatywizmem, agroekologią, dbaniem o siebie, aby się nie wypalić w aktywizmie oraz komunikacją.
„Agroekologia jest tworzona oddolnie, wyrasta z żywego doświadczenia tych, którzy od tysięcy lat uprawiają ziemię i nadal, gospodarując na zaledwie 25 procentach gruntów rolnych, wytwarzają 70 procent spożywanej na świecie żywności”.
We współpracy z międzynarodową organizacją Schola Campesina i Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)- Organizacją Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w ramach Fundacji Agro-Perma-Lab, testujemy TAPE (Tool for Agroecology Perfomance Evaluation)- Narzędzie Ewaluacji Wydajności Agroekologii. Badanie prowadzone jest w Europie Wschodniej, na Kaukazie, w Bałkanach i Centralnej Azji- a obecnie także w Polsce. Testowanie TAPE odbędzie się na terytorium województwa śląskiego i województwa łódzkiego, gdzie zostanie poddane ocenie 15 agroekosystemów gospodarstw produkujących żywność, zlokalizowanych w odległości do ok. 40 km od Częstochowy. Badania i wywiady odbędą się z rolnikami współpracującymi z Jurajską Kooperatywą Spożywczą.
„Dla nas TAPE jest narzędziem do oceny, na jakim etapie jesteśmy w przejściu na agroekologię, co osiągnęliśmy i na czym powinniśmy się bardziej skupić. Agroekologia nie jest statycznym punktem, ale procesem. Systemy żywnościowe oparte na agroekologii są bardziej odporne, równe i sprawiedliwe, a TAPE jest narzędziem, które pokazuje to za pomocą dowodów”- powiedział Andrea Ferrante, agroekolog i koordynator
https://agropermalab.org/.../projekt-fao-tape-pilotazowe.../
Czy zakwas na chleb może mieć swoje imię? Jak zacząć i nie zniechęcić się przy
wypiekaniu chleba? Czy istnieją trzystuletnie zakwasy? O tym wszystkim rozmawialiśmy
podczas Kawki z rolnikiem ubiegłego lata. Do rozmowy zaprosiliśmy Paulinę Dzimińską z
Sacre Bread, która opowiadała o swojej pasji jaką jest pieczenie chleba. Na stole nie
zabrakło wypieków. Można było skosztować pszenno-żytniego i żytniego pieczywa z
samopszą i orkiszem. Czytaj dalej
Podczas wykładów dowiesz się o roli nasion w agroekologii, permakulturze i suwerenności nasiennej, o strategii tworzenia Społecznościowych Domów i Sieci Nasion, ich technicznych, wspólnotowych oraz politycznych aspektach. Zostaną poruszone kwestie związane z zachowaniem nasion- od praktyk zachowania i przetwarzania po organizację wymian nasion, żywych kolekcji oraz kwestie utrzymania wysokiej jakości materiału siewnego.
https://www.facebook.com/events/691370698118625
Niedziela, 4 października 2020 o 14:00 – 20:00
Nasiona to życie, to dobro wspólne, które wymaga troski nas wszystkich.
Ciebie także nie może zabraknąć!
NA WYDARZENIE OBOWIĄZUJĄ ZAPISY E-MAILOWE, SZCZEGÓŁY PONIŻEJ.
Przygotowaliśmy obfity program
14.00 - 15.00 Rozpoczęcie ŚWIĘTA NASION I BIORÓŻNORODNOŚCI
15.00 - 16.00 Spotkanie z głęboką ekologią - Justyna Walenta i Krzysztof Mazurkiewicz, Ruch Inicjatyw Społeczno-Ekologicznych Przytulia
16.00 - 16.15 Od nasiona do talerza - Wioletta Olejarczyk, Gospodarstwo Słoneczna 25
16.15 - 16.30 Nie ma suwerenności bez bioróżnorodności - Marta Łukowska, Nyeleni Polska
16. 30 - 16.45 Dobre praktyki: zatrzymywanie wody w glebie - Maria Staniszewska, Polski Klub Ekologiczny
16.45 - 17.15 Wymiana nasion**
16.00 - 17.15 "Od nasionka do jedzonka" rodzinne warsztaty/gra terenowa, Marta Szkiel (Pracownia Wielokropka) i Weronika Kapusta
17.15 - 18.00 Warsztaty bębniarskie - Etnochowa
18.00 - 19.00 Rytuał - koncert bębniarski dla Ziemi i nasion - Etnochowa
19.00 - 20.00 Ognisko
Poczęstunek podczas spotkania - zapraszamy do wspólnego stołu - każdy przygotowuje i przynosi coś od siebie. Napoje ziołowe, kawa, herbata oraz kubki i naczynia będą dostępne na miejscu.
**Na wymianę nasion zabieramy wyłącznie:
Nasiona z własnych upraw prowadzonych metodami ekologicznymi. Zachęcamy szczególnie do wymiany starych i rodzimych odmian roślin jadalnych.
Nasiona pakujemy w papierowe torebeczki po kilka do kilkudziesięciu sztuk (minimum 5 nasion w jednym opakowaniu). Każdą torebkę dokładnie opisujemy:
- nazwa rośliny,
- nazwa odmiany,
- pochodzenie (nazwa gospodarstwa, osoby),
- miejsce i data zbioru (miesiąc, rok)
Dla osób bez nasion, które będą zainteresowane rozpoczęciem własnych upraw, pozostaje możliwość wpłacenia darowizny do skarbonki Fundacja Dobra Ziemia.
Serdecznie dziękujemy Nyeleni Polska za pomoc w organizacji Święta Nasion i Bioróżnorodności!
** Ilość miejsc ograniczona, obowiązują zgłoszenia e-mailowe do 01.10.2020 do Wioletty Olejarczyk na email: bluewioletta@gmail.com.
Zapisy zakończymy, gdy osiągniemy limit zainteresowanych.
Nie zapomnijcie dobrego humoru i maseczki!
NIECH MOC NASION BĘDZIE Z NAMI!
Dobre pożywienie powstaje z dobrych nasion. Pokochaj nasiona, zbieraj je i świętuj z nami!
Nasiona są żywym i ewoluującym skarbcem naszej historii, kultury i więzi z ziemią. Siejąc, zbierając nasiona i wymieniając się nimi, podtrzymujemy różnorodność genetyczną roślin. Zachowujemy naszą autonomię w obliczu komercjalizacji i monopolizacji nasion przez duże koncerny i podtrzymujemy nasze naturalne prawo do uprawy roślin stanowiących nasze pożywienie.
Zachowujesz nasiona, opiekujesz się nimi, a może chcesz zacząć?
Dołącz do nas lub zorganizuj u siebie lokalną celebrację Święta Nasion i Bioróżnorodności!
Jak, gdzie i z kim chcesz świętować?
Już niebawem zamieścimy tutaj listę wydarzeń, które odbywać się będą w całej Polsce i będziemy ją na bieżąco aktualizować.
Chcesz zorganizować wydarzenie u siebie?
Przedstawiamy propozycje działań:
- wymiana nasion,
- warsztaty zachowywania nasion,
- wspólne łuskanie fasoli,
- spacer nasienny,
- wspólne oglądanie filmu o nasionach i suwerenności żywnościowej
Masz pytania? Chcesz poinformować nas o organizowanych przez siebie obchodach? Napisz do nas wiadomość na bluewioletta@gmail.com
Nasiona to życie, to dobro wspólne, które wymaga troski nas wszystkich. Ciebie także nie może zabraknąć!
Niech moc nasion będzie z nami!
Pozdrawiamy - sieć „MOC NASION”
Wielu z nas żyje w nieustannym pędzie z poczuciem bycia w pułapce i przelewającym się przez palce życiem. Tracimy głęboki kontakt z samym sobą, z innymi oraz otaczającą nas przyrodą. Często powtarzamy, że czas się zatrzymać i rozeznać się w tym, o co tak naprawdę w życiu chodzi. O co nam chodzi?
Warsztat „Odkrywanie Natury” jest zaproszeniem do zatrzymania się i autentycznego spotkania ze sobą, innymi oraz otaczającym światem naturalnym. Natura oznacza jednocześnie głęboką prawdę na nasz temat, ale także podstawową zasadę, na której zbudowana jest rzeczywistość. Przyroda, szczególnie ta dzika, jest ważnym nauczycielem ukazującym nam czym jest życie w swej istocie. Odkrywając Naturę mamy okazję uczyć się kim jesteśmy, gdzie jest nasze miejsce i o co chodzi w naszym życiu. To zaś prowadzi do większego spokoju, czyni życie prostszym, a nasze działanie w świecie bardziej umiarkowanym i zrównoważonym.
Warsztaty prowadził Ryszard Kulik – doktor psychologii, publicysta związany z miesięcznikiem „Dzikie Życie”, autor książek poświęconych relacji człowiek – przyroda m.in.: Odkrywanie Natury, Człowiek wobec Natury.
Pachnie wokół, robi się kolorowo, ptaki koncertują. A my… siejemy, pikujemy, wysadzamy, plewimy itd. W polu już widać malutkie warzywka, przebiły się przez suchą i twardą glebę. To teraz potrzebują nas najbardziej, kilkukrotne plewienie w początkowej fazie wzrostu jest konieczne aby potem mogły wydać obfity plon.
Tunele foliowe zapełniły się już sadzonkami pomidorów, ogórków i papryki. Selery jeszcze czekają w ciepłym tunelu na odpowiedni czas aby mogły być wysadzone w pole. Sad pięknie kwitnie i pachnie w brzęku pszczół.
Dzięki cudownej przyrodzie otaczającej nas i dzięki Wam mamy energię, cierpliwość i chęć do pracy. Dziękujemy ;)
„Zachwycamy się wiosną, podziwiamy przyrodę w przerwach od prac na gospodarstwie. Doglądamy nasadzeń starych odmian drzew owocowych z ostatnich lat, pięknie kwitną. Skupiamy się na zasiewach warzywnych w polu oraz w tunelu. Priorytetem jest dla nas odżywianie gleby obornikiem, gnojówkami roślinnymi oraz herbatką kompostową. Skupiamy się na wodzie w gospodarstwie by oszczędnie i rozsądnie korzystać z tych zasobów. Cieszą nas ozime zasiewy: krzyca pięknie się rozkrzewia. Staramy się zostawiać przestrzeń dla dzikich zwierząt i roślin by mogły tu znaleźć swój dom, schronienie. Uczymy się od Matki Ziemi współpracy i dostosowywania do zmiennych warunków. A wszystko po to by pyszne jedzonko trafiło do dobrych ludzi”.
Wioletta i Marek
Gospodarstwo Słoneczna 25
Spotkanie zapisowe
Zależy Ci na zdrowym jedzeniu ?
Słyszałeś o kooperatywach spożywczych ?
Zastanawiasz się na jakich zasadach to działa?
Jak można dołączyć do Kooperatywy?
Przyjdź! Wszystkiego dowiesz się na spotkaniu :)
Udział w spotkaniu to początek nowej przygody.
Przychodząc masz szansę dołączenia do Kooperatywy .
Poznajmy się i współdziałajmy-
7 marca godz. 10:00 ul. Marysia 93
Bedzie również możliwość zaopatrzenia się w dobrą ziemię i naturalny nawóz.
W trakcie wymiany odbędą się WARSZTATY robienia nasadzeń w doniczkach, prowadzone przez Irenę Jarzyńską. Uczestnicy będą proszeni o wpłatę darowizny na pokrycie kosztów materiałów.
Radośnie i wiosennie zapraszamy na wymianę nasion, sadzonek i warsztaty!
Masz życiodajne nasiona? Wspaniałe sadzonki? Nie masz a chcesz upolować jakiś skarb? Chcesz posadzić coś dobrego w doniczce? Spotkajmy się!
Zachęcamy szczególnie do wymiany starych i rodzimych odmian roślin jadalnych.
Ważne by wszystkie nasiona były:
- z własnych zbiorów z pola, ogródka, balkonu, parapetu, upraw przyjaznych Matce Ziemi - metodami ekologicznymi
- zapakowane w torebeczki, kopertki, woreczki, po kilka, do kilkudziesięciu sztuk (minimum 5 nasion w jednym opakowaniu)
- opisane: nazwa rośliny, nazwa odmiany, pochodzenie (nazwa gospodarstwa, osoby), miejsce i data zbioru (miesiąc, rok)
Wymieniamy się sadzonkami roślin jadalnych i ozdobnych. Oznaczenia sadzonek również mile widziane!
Można przyjść bez tych skarbów i w zamian za nasiona, sadzonki, wpłacić darowiznę do skarbonki Fundacja Dobra Ziemia.
Tym razem Beata Kociołek, Jakub Frydrych, Renata Cupiał-Gonera, Sylwia Szymczyk i Wioletta Olejarczyk opowiedzą nam o suwerenności żywieniowej, którą zgłębiali na Forum Suwerenności Żywnościowej w Warszawie.
sobota 15 lutego (2020) 10:00 ul Marysia 93
5 osób z naszej Kooperatywy uczestniczyło w Forum i opowiedziało o wrażeniach, o zdobytej wiedzy, o poznanych osobach.
W Forum wzięło udział 250 osób z 9 krajów. Odbyły się panele, warsztaty, grupy robocze, targ inicjatyw, wystawy, tańce i ćwiczenia, koncert i dużo dobrego.
Na stronie Nyeleni Polska są publikowane treści i nagrania z Forum:
https://www.facebook.com/nyelenipl/
Tu świetna lektura do poczytania - przewodnik po agroekologii i suwerenności żywnościowej
https://koalicjazywaziemia.pl/…/2…/02/PolitykaNaTalerzu.pdf…
II Izerskie Forum Suwerenności Żywnościowej
https://www.facebook.com/events/215469776154646/?event_time_id=215469779487979
Dobre Żniwa XVII
Tak wygladało spotkanie 8 lutego!
W najbliższą sobotę 8 lutego (2020) o godzinie 10:00 odbędzie się spotkanie dla wszystkich Kooperatowiczów z Jakubem Frydrychem i Ireną Jarzyńską z Fundacji Dobra Ziemia.
Nasza reprezentacja brała udział w II Ogólnopolskim Forum Suwerenności Żywnościowej. Forum rozpoczęły prezentacje inicjatyw uczestników. M.in. Anna Bednarek opowiadała o rolnictwie jako służbie Ziemi. Artur Śliwiński mówił jak wprowadzić dobre pożywienie do szkół i przedszkoli. I długo by wymieniać...Owocny czas.
Do Kooperatywy dołączyło nowe gospodarstwo, prowadzące hodowlę kóz systemem permakultury. Dostarczać nam będą przede wszystkim kozie mleko i sery. Witamy serdecznie Kozi Zakątek.
Nie ma spotkania zakupowego w sobotę 26 października (2019), nie ma także spotkania dla chętnych do przyłączenia się do kooperatywy. Jest WALNE od 9:00
informacja o zapisowym pojawi się na fanpage oraz stronie www w stosownym momencie
Element okładki Jak działa wola projekt Piotr eL
fot. Daniel Nelson
🍀Szykuje się spotkanie integracyjne w październiku, termin podany zostanie na fb.
🍀W listopadzie Kooperatywa skończy 2 latka! 💓Pojawił się powód do świętowania.
🍀W grudniu przed świętami zrobimy zamówienie ekologicznych cytrusów z InCampagna z Sycylii. Kto próbował w zeszłym roku, ten wie co to były za smaki i zapachy.
🍀Wkrótce będziemy robić zamówienie z hurtowni Bioveri- m.in. eko orzechy, ryż, suszone owoce niedostępne w Kooperatywie. Takie zamówienia będą 2 razy w roku, bo produkty są w workach 25 kg.
🍀 W najbliższych miesiącach będzie zamawiana wołowina tak jak w zeszłym roku. Szczegóły pojawią się wkrótce.
🍀Nadal mamy sporo plastiku w Kooperatywie... Szukajmy rozwiązań razem!
🍀Jak wszystko dobrze pójdzie, wkrótce dołączy do nas nowy rolnik a może i rolnicy. Ekipy wybierają się w odwiedziny do nowych gospodarstw.
Oglądaj fotorelację z pikniku w Sadach z sercem i ogniska na Słonecznej
W dniach 15-18 sierpnia (2019) gościli u Jakuba Frydrycha w Dobrej Ziemi uczestnicy warsztatów projektowania permakultury. W zajęciach prowadzonych przez Bena Lazara i Joannę Bojczewską uczestniczyli także członkowie Kooperatywy. Wraz z podziękowaniem za zaproszenie i organizację warsztatów Kooperatywa otrzymała pierwszą pozycję do biblioteczki.