Schwarzcharakter naszego serialu - glifosat

zakwas z mąką z krzycy z Gospodarstwo Słoneczna 25
©foto Anna Cerzniewska

Pełnia lata. Rozcierane w dłoni kłosy. Idylliczne obrazki stogów siana, olbrzymich walców lub prostopadłościanów słomy na ściernisku. Czas zbiorów.

I ciemna strona tego momentu – desykacja. Dla nieświadomych tego zabiegu - aby rzepak albo zboże wyschły, stosuje się środki chemiczne, a konkretnie glifosat. Jedni twierdzą, że nie ma naukowych podstaw, by prześladować firmy sprzedające oparte na nim specyfiki, inni wygrywają odszkodowania dowodząc kancerogenności tegoż produktu. Ustalmy, że nikt nie widzi potrzeby sprawdzania czy jest trujący. Wiemy, że go nie unikniemy. Zarówno lasy państwowe (nie szanuję, więc nie piszę wielką literą), jak i miejscy włodarze pryskają co się da – lasy, parki, trawniki, place zabaw. Możemy tylko zmniejszyć ilość, która wchłonie nasz organizm.

Dlatego kupować należy produkty od sprawdzonych rolników, którzy nie stosują desykacji specyfikami z glifosatem. Obok gospodarstw certyfikowanych mamy także w kooperatywie gospodarstwa, które nie starały się o certyfikaty w upoważnionych jednostkach publikowanych na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ale przeszły z wynikiem pozytywnym… audyt JKS. Odwiedzamy naszych rolników, by zyskać pewność, że produkty są odpowiednie dla nas, naszych rodzin, dzieci, a nawet dla chorych.

Jeśli olej rzepakowy to tylko bio lub o potwierdzonej jakości.

Kasze, po wynikach badań footrengen, tylko certyfikowane lub pewne. Fasola czy ziemniaki - jakżeby inaczej.

No i mąka.

Foodrentgen pracuje właśnie nad raportem o mące. Zatem do tego czasu tylko zakupy w JKS. Rodzajów mąki u nas dostatek i każdy domorosły piekarz, który chce być pewny z czego powstaje wypiek, znajdzie coś dla siebie. Będzie mógł nawet poeksperymentować.

Kiedy przyjdzie mu ochota na urlop od pieczenia, może kupić chleb u dostawców JKS. W arkuszu dostępnym dla członków kooperatywy zamieszczany jest skład oferowanych produktów wraz z opisem skąd pochodzą surowce.

A tymczasem miejsce do popisu dla wszystkich zainteresowanych. Zaczynamy wielką wymianę przepisów na domowe pieczywo z mąki od rolników JKS. Oznaczajcie #upiekłomisię

Aby z mąki był chleb dzielimy się zakwasem. Piszcie śmiało.

(LN)