1 awokado
1 duży dojrzały banan
4 łyżki zmielonych orzechów
2 łyżki kakao
I do smaku, jak lubisz słodkie, miód
Wszystko blenduj i gotowe
Wołowina przepyszna! Prima sort
A poza tym
eko kasza gryczana podsmażana na eko boczku,
eko brukselka,
eko marchewka z eko śmietaną!
kasza gryczana (niepalona) Krystyna Halabowska Ryszard Halabowski
paprykarz z papryki (i już niestety ze słoika) Jakub Frydrych Dobra Ziemia
sałatka z portulaki i liści nasturcji (skropionych oliwą) Renata Cupiał-Gonera Ogrody Natura
marchewka kiszona - Wierzbowe ranczo Marek Nowicki
winogrona - Radosław Jochemczak
buraczak upieczony z buraka cukrowego Angelika Różycka Chwilczyńska
last but not least - inspirująca do robienia tego w takiej formie Filozofia Smaku vel Make bento, not war! - zdrowe i smaczne lunchboxy
marchewka od Dorota Wolczynska-Petro
jajka i mąka orkiszowa Państwa Czaplińskich
a olej rzepakowy od Państwa Halabowskich
680g mąki, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 400 ml wody z mlekiem, 7g suchych drożdży, 2 łyżki roztopionego masła
Całość wyrobić, zostawić do wyrośnięcia, uformować bułki, spłaszczyć, zostawić do wyrośnięcia(pod przykryciem), posmarować jajkiem, posypać sezamem. Piec ok 20 min w 170 stopniach (zależy.od piekarnika oczywiście :) )